Drobečková navigace

Úvod > O Martinicích > Příroda Martinic a okolí > Zemědělství

Zemědělství

Vegetační doba s teplotami nad 10 stupňů Celsia trvá v okolí obce asi 142 dny v roce. Martinice leží v zemědělském výrobním typu bramborářsko-žitno-ovesném. Na polích se pěstuje žito, oves, ječmen, pšenice, brambory, pícniny, řepka olejka, len, mák a kukuřice. Pastviny slouží k pastvě hovězího dobytka, ovcí a koz. Okolí obce nepatří mezi intenzivní ovocnářské oblasti s rozlehlými sady, které leží až na jižních svazích podkrkonošských chlumů, spadajících do Polabí, na Turnovsku, Jičínsku a Jaroměřsku. V obci a jejím okolí však nalezneme mnoho malých podhorských sadů, které charakteristicky dotvářejí tvář podkrkonošské krajiny. V martinických sadech se daří odolnějším odrůdám jabloní, hrušní, třešní, višní, švestek, renklód, mirabelek a ořešáků. Pěstuje se také angrešt, rybíz, jahodník, maliník i mrazuodolné odrůdy vinné révy. Broskvoním a meruňkám nevyhovuje zdejší příliš těžká a studená půda, vysoká hladina podzemní vody a silné zimní mrazy. Při jižních slunných zdech budov však lze za předpokladu zimní ochrany pěstovat odolnější odrůdy fíkovníku, kterým zdejší vlhčí půda naopak vyhovuje. V sadech bývaly kdysi nejvíce zastoupeny, tak jako v celé jihovýchodní části Evropy, švestkové stromy. Veliké množství stromů tohoto ovocného druhu však podlehlo virové chorobě šarka, zavlečené k nám z Balkánu. Dnes jsou zde nejrozšířenějším ovocným stromem jabloně, kterým vyhovuje vlhčí a chladnější klima Podkrkonoší. To dokládají každoročně krásné květnové dny, kdy celá ves tvoří jeden veliký rozkvetlý jabloňový sad.

 

 

 

 

Obec Martinice